Såpaskådisarna som försvann
KategorierNostalgi

Såpaskådisarna som försvann

Varuhuset och Goda grannar kom lite tidigt för att bli kallade för såpoperor. Det kanske var först i mitten av 1990-talet som ordet såpopera eller såpa började myntades på allvar i Sverige. Det var då som de svenska såporna tog över tv. TV4 gick i bräschen och kom först med väldigt omtyckta Tre Kronor. Drygt två år senare kom Skilda världar som även den blev en oerhörd succé i TV4. TV3 hakade sedan på med såpan Vänner och fiender. Den köptes dock upp av Kanal 5 efter drygt ett år. När Vänner och fiender lämnade TV3 blev den snabbt ersatt av nya såpan Vita lögner. Sedan dess har såporna avlöst varandra med bland annat Nya tider, Hotel Seger och Andra Avenyn för att bara nämna några.

Många skådespelare har kommit och gått genom åren. Vissa har stannat kvar i rampljuset och andra inte, och har helt enkelt bara försvunnit. Av dessa är det många som har gjort avtryck. Vad hände egentligen med några av dem när strålkastarljuset slocknade?

Bengt Dalqvist blev Daniel med hela svenska folket. Miljonpublik följde intrigerna mellan familjerna Bovallius och Toivonen i Skilda världar. Rollen som Daniel var inte Bengts första utan han hade tidigare spelat Håkan i SVT:s Sexton. Efter Skilda världar försökte han klamra sig kvar i rampljuset på olika sätt. Spelade teater på Fredriksdal i Helsingborg, skrev och producera en kortfilm, släppte singeln ”Varmt & salt” som floppade och var sångare i bandet The Odd Dogs. 2009 gjorde han ett försök i Idol men juryn dömde ut honom redan under audition. Sedan 2012 jobbar han som säljare/konsult och inom olika branscher genom åren. Vid sidan av jobbet är han ”singing DJ” på klubbar runt om i Sverige. Bengt är 45 år, gift, har två barn och bor på Södermalm i Stockholm.

Eric Rydman iklädde sig rollen som Patrik Fridell i TV3:s såpa Vita lögner. Han ville i serien satsa på en artistkarriär, men något som föräldrarna ogillade. Istället ville de att han skulle gå i deras fotspår och bli läkare. Eric och Patriks liv påminner om varandra. I samma veva som Vita lögner var som hetast, så släppte Eric två singlar ”Stanna hos dig” och ”En annan tid”. Även en fullängdsskiva var på gång men släpptes aldrig. Han påbörjade läkarstudier istället och har idag jobbat som läkare i över 10 år, bland annat på Södersjukhuset. Musiken har han fortfarande som hobby och har spelat i flera band, bland annat Roxie 77 tillsammans med Anton Körberg. 2011 dök han upp som skådespelare igen. Han hade en liten roll i den svenska långfilmen En gång i Phuket. Under ett tag var Eric expertläkare i tv-programmet Helt sjukt på TV4. Erik har hunnit bli 47 år, är gift och bosatt på Lilla Essingen i Stockholm.

Cajsalisa Ejemyr blev kanske mest känd som Anna Andersson i Skilda världar, men dök även upp i såporna Vita lögner och Nya tider. Trots att hon bara var Anna i Skilda världar under två säsonger så gjorde hon ett bestående avtryck. Cajsalisa medverkade även i filmer både före och efter Skilda världar. Först i Bert – den sista oskulden och sedan i Svenska hjältar. Musiken låg även henne varmt om hjärtat. Det blev tre skivor, två på svenska (Först nu och Vad jag vill och lite till) och en på engelska (Either Way) samt deltagande i Melodifestivalen 1997 med bidraget ”Du gör mig hel igen”, skriven av artisten Robyn (slutade på fjärde plats). Hon har idag lämnat både skådespeleriet och musiken. Hon är numera präst i Svenska kyrkan. Cajsalisa är 41 år gammal, gift, tre barn och bosatt på Södermalm i Stockholm.

Zara Zetterquist fick sitt genombrott som Sanna i omåttligt populära Tre kronor i TV4. Där spelar hon dotter till poliserna Leif och Lena samt flickvän till Abby. Det blev fyra säsonger som Sanna. Zara var ingen oerfaren skådespelare innan Tre kronor. Hon spelade nämligen Petra som var dotter till Göran (Björn Skifs) och Tina (Susanne Reuter) i långfilmen Drömkåken. Hon fortsatte skådespela från och till även efter Tre kronor. Hon gjorde roll i såpan Hotel Seger (Kanal 5) samt roller i filmer som 9 milimeter, Slutspel och Gangster. Sedan sadlade hon om. Utbildade sig till kustbevakare och är idag befälhavare inom svenska Kustbevakningen. Hon dök faktiskt upp i Kanal 5 under 2006 och deras tv-dokumentärserien Kustbevakarna. Därefter har inte Zara inte nått rampljuset igen. Hon är idag 40 år, gift och bor på Ingarö utanför Stockholm.

Dessa fyra är bara några av de ”såpaskådisarna” som har fastnat på min näthinna. Listan kan göras mycket längre men jag ber att få återkomma en ny djupdykning i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *