Anorexi hos män
KategorierPsykisk ohälsa

Anorexi hos män

Oavsett om du är man eller kvinna, så kan du drabbas av en ätstörning. Tror däremot att det är så att många har fördomar om det. Att ätstörningar (vilken det än må vara) bara drabbar kvinnor. Det är fullkomligt fel. Hur ätstörningar är fördelat mellan män och kvinnor låter jag vara osagt, men det jag med all säkerhet kan säga är att det kan drabba alla.

Ordet eller benämningen ”ätstörning” samlar olika typer av ätstörningar, exempelvis anorexi och bulimi med flera. Det vill säga, att man kan säga att man har en ätstörning utan att behöva precisera vilken typ. Detta kan hjälpa många som inte vill dela med sig av sitt egentliga tillstånd för andra, utomstående.

Anorexi eller anorexia nervosa är en typ av ätstörning som jag vet mycket om och gärna vill lyfta fram i ljuset. Och jag vill kanske främst lyfta anorexi hos män. Det är så att jag är själv drabbad och fick diagnosen först för ett drygt år sedan. Däremot har jag haft det mycket längre än så men utan att veta om det eller blivit upptäckt.

För fyra år sedan gjorde jag en radikal förändring i livet, kort sagt en livsförändring. Jag började träna och ändrade kosten. På bara sju månader hade jag gått ned 46 kilo. Det är galet, jag vet. Det är 6,5 i månaden eller 1,5 kilo i veckan. Det borde ha slutat där, men det gjorde det inte. Jag hade skapat ett monster som även efter uppnått mål fortsatte att jubla efter tappade hekton eller kilon men blev helt rasande efter viktökning, om det bara så handlade om ETT hekto. Det gick inte att stoppa och jag tränade hårdare än någonsin. Fortsatte att tappa kilo efter kilo. Vid en tidpunkt vägde jag under 50 kilo till mina 176 cm. Det är ett BMI på cirka 16. Normal BMI för en man i min längd ska gärna vara sisådär 20-23.

Det jag inte kunde, det var att balansera upp träning kontra kost efter uppnått mål. Istället fortsatte jag äta på samma sätt som under viktminskningen och tränade med oförändrad mängd, kanske till och med mer. Ekvationen gick inte ihop och viktraset fortsatte. Det skulle dröja länge innan ätstörning kom på tal. Innan dess drabbades jag även av psykisk ohälsa. Det gjorde såklart inte, min då oupptäckta anorexi bättre.

När jag för ett och halvt år sedan träffade en duktig överläkare inom vuxenpsykiatrin, då uppdagades min anorexi för första gången och jag fick omgående remiss till ätstörningsmottagning. Det tog sedan ett tag till innan min diagnos blev fastställd. Med hjälp av kompetent personal på ätstörningsmottagningen har det vänt. Friskförklarad är jag ännu inte och besöker mottagningen varannan vecka. Det behövs åtminstone tio kilo till men gärna femton kilo för att jag ska ses som frisk ifrån anorexin.

Anorexi hos män är väldigt svårt att upptäcka, då vi män bland annat har kraftigare benstomme. Det finns alltså många män därute som har anorexi men utan att veta om det. Dessutom finns fördomen om att män inte kan drabbas av anorexi. Det är illa, riktigt illa. Det bidrar även till att sjukdomen (ja, det är en sjukdom) inte blir upptäckt.

Det är ett helvete rent ut sagt att leva med anorexi. Det är anorexin som kontrollera ditt liv från att man vaknar på morgonen till att man somnar på kvällen. Det handlar bland annat om att ha stenkoll på allt som man äter, ständigt dåligt samvete om man ätit något onyttigt, planera resturangbesök långt innan för att inte äta för mycket eller ”fel”, träna extra eller hårdare för att inte gå upp i vikt, väga sig varje dag eller till och med flera gånger om dagen och känna sig tjock trots undervikt. Anorexi är namnet på det monster som man skapat, omedvetet.

Alla kan drabbas av anorexi, oavsett om du är man eller kvinna. Observera om någon i din närhet är för smal, äter lite eller har något annat undvikande sätt som gäller kroppen, matvanor eller både och. Du ska dock aldrig konfrontera någon som kanske har anorexi eller överlag någon typ av ätstörning. Berätta istället det för någon närstående till denna eller om du själv är den närstående. Ta det då försiktigt och läs på om anorexi innan. Kunskap om det är guld värt för att hjälpa någon med ätstörning.

Här är några länkar om du vill veta mer om ätstörningar
Ätstörning.se
Frisk & Fri

Bild av Aarón Blanco TejedorUnsplash.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *